Trăim epoca cea mai grea din istoria umanitățiii, atunci când Dumnezeu a slobozit toate plăgile..

– Dacă ne uităm ce este în jurul nostu astăzi și eu personal mă înspăimânt, că din zece oameni trei, patru vin și întreabă de boala de cancer, sau vin și spun de neoplasmului mamar, de col, de creier de stomac, sau de ficat și de tot felul de ciudățenii pe unde s-a localizat această boală – am putea spune că trăim epoca cea mai grea din istoria umanitățiii, atunci când Dumnezeu a slobozit toate plăgile, la fel ca peste Țara Egiptului lui Faraon, pentru împietrirea față de legea lui Dumnezeu! – Așa cum spune Proorocul Isaia: „Dumnezeu are bice și săgeți bine țintite, trimise la țintă!”, care lovesc și șterg de pe pământ pe cei ce nu fac voia lui Dumnezeu.

– Nu știu să vă spun în ce fel greșesc unii sau alții, uneori sunt întrebat dacă Dumnezeu nu îi alege pe cei buni ca să umple Împărăția lui Dumnezeu, și îi lasă pe cei răi ca să aibă cum, mai târziu, să umple iadul; când ne judecă pentru nepăsarea noastră- sau dacă îi alege pe cei buni ca noi să vedem și să ne îndreptăm viața.

– Satana are dezlegare să umble pe pământ și să cearnă sufetele noastre, așa cum se cerne făina și grâul în ciur sau în sită, atunci când se alege bobul de neghină.

– Noi nu știm dacă trăim vremea neghinelor, dar știm că putem ajunge vremea secerișului. Iar Mântuitorul Iisus Hristos folosește o vorbă foarte aspră: „Secerișul este mult și secerătorii puțini!” Să ne rugăm să fie secerători la vremea secerișului. – S-ar putea, așa cum spun Sfinții Părinți, sau cum spune una din proorocirile lui Zosima Pascal, în Sfârșitul Omului, o carte foarte interesată tipărită la Mănăstirea Neamț, că „La vremea de apoi, atât de mult se va răci credința, și atât de mult se vor strica oamenii, căci vor căuta liniștea dintr-o cetate în alta, și unde vor merge, vor găsi și mai mare tulburare decât de acolo de unde au plecat.”

– Iar dacă ne uităm în jurul nostru, vedem că lumea o ia când în Anglia, când în Franța, când în Spania, căutând binele suprem și viața superemă.

– Cumva se împlinește această proorocie! Și tot în aceste proorocii, mai spune că: „Vei căuta un povățuitor, sau pe cineva care să te sfătuiască și nu vei găsi!”

– Pentru că, spune Sfântul Macarie: „Că la vremea de apoi, călugării vor fi ca și mirenii!” Adică se vor întoarce exact la rânduiala lumească: băutura, mâncarea, dezmățul, desfrâul și toate câte sunt!

– Deci, se pierde legătura cea îngerească, mistică și dumnezeiască, în care slujitorii lui Dumnezeu strălucesc ca luminile în sfeșnic!