Predica la Taina Sfântului Maslu – 03.10.2018

Ca orice om creștin și monah si ca slujitor mi-am dat şi eu cu părerea despre problema căsătoriei, a familiei, ceea ce frământă societatea în momentul de faţă.

Această mişcare progresistă modernă unde foarte mulţi încearcă să-şi edifice, să-şi cimenteze sau sau să-şi legifereze unele exagerările sexuale, sau chiar toate pornirile şi experiențele personale biologice, încercând să le transforme din exchibiţii sexuale în obiceiuri legalizate de stat prin lege.

Şi atunci bineînţeles că am avut o reacţie firească, pe care ar trebuie să o aibă în faţa păcatului orice creștin, orice cleric sau ortodox de pretutindeni, bine înțeles că reproșurile au venit avalanșă, dar totuși trebuie să stăm de strajă la hotarele dintre păcat, conștiință, suflet și legea creștină mântuitoare. (ASCULTAŢI!!!)

*

„CEA MAI MARE EROARE A NOASTRĂ, A ORICĂRUIA DINTRE ADULȚII CERTAȚI CU MORALA ȘI ETICA SOCIALĂ, ESTE SĂ DECIDEM NOI ÎN NUMELE LUI DUMNEZEU, SOARTA ȘI DESTINUL NOILOR NĂSCUȚI DUPĂ NEPUȚINȚELE NOASTRE”.
Cine are dreptul și permisiunea să lipsească un prunc- copil de cel mai dulce cuvânt, „MAMA”, sau „TATA”?
I-am răspuns unei doamne care m-a întrebat aşa: „Părinte nu vi se pare că vorbind despre acest Referendum, faceţi politică?” Familia umană nu este chestiune politică, este taină divină și poruncă dumnezeiască! (Asculţi argumentele!)

*

Din lipsa discernerii, noi astăzi avem frică nejustificată de multe lucruri simple și trecătoare, de doi BAU-BAU ai societății ne temem, nu ne temem de diavolul cum ne temem de DNA, nu ne temem de iadul demonilor cum ne temem de ANAF şi nu ne temem de pedepsele divine a lui Dumnezeu, cum ne temem de presă.

Nu mai avem respect faţă de nimeni, ne lipsește total conduita etică, dacă ai intrat într-un spital şi nu te-a băgat imediat cineva în seamă, începi să te agiți şi să filmezi doctorii anumit să îi dai la mass- media, ai intrat în salon şi nu ţi-a plăcut ceva, filmezi personalul auxiliar, făcând adevărat circ.

Dar dacă suntem aşa deştepți, de ce nu ne tratăm bonavul acasă?!?
Deci, trebuie să avem si conduită etică, morală, reverență, care ne reprezintă ca oameni în fața societății, educația și buna creștere este diluată maximum. Astăzi nu se mai dă „Bună ziua”, astăzi este moda să fim agresivi, cocalari, tupeiști și cu limbaj obscen, rodul gândirii dezinhibate.

*

DEZINFORMARE, BOICOT, MANIPULARE, DEZAMĂGIRE SAU DEZINTERES FAȚĂ DE VALOAREA PROPRIULUI SUFLET ȘI MÂNTUIREA LUI

Una din multele ucenice de spovedanie, pe care o cunosc mi-a zis așa:

– Da ce, să mă duc la votul pentru familie, pentru favoarea lui Dragnea sau alți politicieni”?
Am dat un raspuns simplu.
– Dar Dragnea sau politicienii reprezintă esența familiei creştine? Ce treabă are familia și Scripturile cu politica zilei domnule?
Trebuie să mai citim un pic de istorie, să ne gândim cum au îngenuncheat alţii la morminte şi cum au murit alţii cu spada în mână ca noi astăzi să ridiculizăm viața morală și credința în Dumnezeu.
Noi cei nepăsători și aroganţi cu iphone-ul la subsuoară şi cu maşina la scară, ne este lene să votăm pentru „Da” familiei în care am crescut? Nu cumva nu se mai merită să fie mama – mamă şi tata – tată?

Dar dacă am fi noi cei de la Cotul Donului în cel de-al Doilea Război Mondial, să vină excadrila de avioane şi din 14000 de oameni, dintr-un regiment, să rămână 700, iar unul din aceștia să fie bunicul tău, tatăl tău, care a scăpat, să îţi povestească cum fost acolo, cum curgea sângele pe jos şiroaie, ca un pârău.

Şi noi dăm explicaţii plin de figuri, cu facultatea la taxă, cu master la taxă, cu tot felul de diplome, dar lipsiți de norma generală a bunului simţ, ne credem eroii acestor timpuri?

Ştim doar să înjurăm să scoatem şi să băgăm, să jignim, să vorbim mizerabil şi mai venim să ne dăm cu părerea despre Biblie, despre Scriptură, şi despre Dumnezeu fără să ştim Tatăl Nostru şi Crezul măcar.

Toţi românii de rând ştiu politică, și când l-am omorât pe Ceauşescu ştiam democraţie, astăzi o trăim din plin și îi gustăm roadele deplin. Nu aşa se fac lucrurile, noi întâi dăm cu bâta în baltă şi după aia regretăm. Poate ar fi bine să regretăm înainte și apoi să cântărim lucrurile de 7 ori pâna luam o hotărâre cu folos!

*

ANORMALITATEA NU ESTE NORMALITATE, DAR NICI NORMALITATEA NU ESTE ANORMALITATE

Noi cei normali nu mai suntem normali, în raport cu cei care promovează sau săvârsesc păcatul, oare de ce? Este treaba fiecăruia ce face cu viața lui, în raport de cât de multă lumină are în mintea lui, atât elaborează în jur, dar totuși rămâne aceiași întrebare, de ce nu mai suntem socotiți normali dacă ne comportăm reverențios și firesc? Noi nu putem să ne aliniem păcatului, Sfântul arhanghel Mihail a strigat din înalţimile cerului: „Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte!”
Înainte vreme era o ruşine să mărturisești aceste păcate, acum fără jenă strigăm că ne putem iubi nefiresc. Iubiți-vă fraților, demult la spovedanie se lăsa capul în jos şi cu sfială se spunea:
„Părinte, pune epitrahirul şi citeşte că îmi este şi rusine să spun păcatul în cuvinte.” Iar acum venim să ne afişăm la televizor că suntem gay. Pocăinţa şi credinţa îţi poate înlesni iertarea de păcate, dar nu fără părere de rău și îndreptare. Însă dacă nu ne vom băga mintea în cap, avem semne evidente, aţi văzut cum i-a pârjolit focul pe poporul grec, cu totul ia înspăimântat ardeau în mare de vii, să fie coincidență? Nu o fi ştiut Dumnezeu de ce? „Poporul Grec a legalizat căsătoriile civile între persoanele de acelaşi sex”. Vine şi rândul nostru să plătim moneda credinței sau a necredinței, de noi va depinde valoarea acestei monede divine. Iar cea mai mare pedeapsă pe care o să ne-o dea Dumnezeu o să fie pedeapsa venirii altor neamuri peste noi. – Or să vină 2-3 milioane de emigranţi care să ne înveţe cum se poartă baticul pe cap şi pe faţă, rochia până în pământ, o să avem femei ucise sau violate, chiar dacă opinia internaţională mai ascunde realități dureroase și nu le arată, ele există! Cred că numai asemenea realităţi ne vor trezi la realitate! Iar când vom vedea o cruce vom plânge, iar când vom vedea o turlă de biserică sau o să auzim un clopot bătând, o să zicem:
„Ce frumoasă era Ortodoxia odată! Cu linişte, cu pace, intrai, te rugai, se cânta la strană, preotul făcea slujba.. uite ce zile am ajuns să trăim, datorita nepăsării noastre!”
Sau poate ne mai dă Dumnezeu prin mijlocul iernii un cutremur de 7 sau 8 grade, atunci o să vedem cum este când blocurile vor fi la pământ, o să vedem cum se stă cu bocceluţa în frig pe stradă, pentru că nouă ni s-a suit democraţia la cap! Ne simţim prea bine, suntem prea deştepţi, suntem prea atot știutori!

*

Prin orice mărturie de credinţă mărturisim pe Hristos și dreapta credință, prin apărarea instituției „FAMILIEI” după legile biologice ale firii, dar și prin mărturia creștină a Bibliei, putem da o lecţie de morală și etică sănătoasă întregii Europe Creştine!
Cum o vrea Dumnezeu aşa o să ne lumineze mintea și voința spre a lupta etic prin „DA” la acest test moral de demnitate creștină. Să lumineze Dumnezeu pe tot omul ce aude glasul Lui, şi pe toți cei ce vor asculta cu credință, chiar şi pe ce cei ce înjură, jignesc, ori au păreri contrare valorilor creștine să-i lumineze Domnul Dumnezeu. Cum ne va lumina Dumnezeu aşa să facem, dar să ţinem minte un singur lucru: Prin această mărturie de credinţă a eticii despre norma FAMILIEI, adică că vrem o familie formată doar din tată şi din mamă, soţ şi soţie, din bărbat şi din femeie cu copiii lor educaţi şi crescuţi pentru dăinuirea neamului omenesc, vom primi răsplata veșnicei bucurii divine, ca apărători ai legii lui Dumnezeu. Ne întrebăm și noi retoric după 2000 de ani, precum atunci Luca și Cleopa la Emaos:
„Oare nu mai arde inima noastră în noi pentru Dânsul, când ni se vorbesc de 2ooo de ani Scripturile și Evanghelia lui Hristos”? „Oare avem ochii ținuți să nu-l cunoaștem?” Totuși a Înviat este El Hristos cel ce a făcut apa în vin la Cana Galileii.

Dacă acum am ajuns în momentu în care să travestim imaginea reală a Europa şi să o transformăm într-o prostituată de lux pentru viaţa mondenă plină de păcat, apoi să ne compromitem sufletul în favoarea câtorva ani trăiți în trivialitate sexuală, ani care oricum trec, iar după 60 – 70 de ani toţi vor lua drumul veșniciei, oare nu vom da noi ortodocșii socoteală că am întinat un pământ sacru, plin de istorie, cultură, civilizație, credință, oare nu vom fi complici la sinuciderea Europei creștine și civilizate?

Pământul binecuvântat al nostru al României, cândva sfinţit cu râuri de sânge martiric, de eroi şi de ostaşi, cu mii de cruci și cimitire, cu nenumărate moaşte, cu sute de biserici îl lepădăm pentru pofte imorale? Oare ușoară va fi darea de seamă înaintea lui Dumnezeu că am gândit mai mult sexual decât inteligibil și rațional? Că am iubit mai mult păcatul decât credinţa? Dumnezeu să ne lumineze pe toţi la tot lucru bun spre slava Lui și a noastră mântuire.

*

„ZILNIC ÎNTÂLNIM OAMENI ȘI OAMENI DAR TOT MAI RAR SUFLETE NOBILE ȘI ALESE, ADICĂ OAMENI ADEVĂRAȚI”. „RĂUTATEA ESTE MOBILUL TUTUROR SUFERINȚELOR DIN LUME”.
Spune un proverb: „Omule, nu scuipa în sus că îţi va cadea ţie în faţă!”
Mai am o vorbă populară pe care o ştiu de la o bătrână care spunea aşa când mă vedea nemulțumit,
– Hai părinte, stai liniştit, nu pune răul la inimă, ține minte ce îți spun:
…”ce este strâmb din descălecatul lui muma-sa nu se îndreaptă niciodată..!”
Aşa spun şi eu în sinea mea,
… „Cine este creştin şi ortodox din descălecatul lui muma-sa, cine este rugător adevărat cu frica şi cu dragostea lui Dumnezeu din descălecatul lui muma-sa, nu se schimbă niciodată în rău în vecii vecilor! Dar pleava vrând nevrând, trebuie să se aleagă odată de boabele de grâu. Spune Scriptura:
…”grâul în jitniță iar pleava o va arde cu foc nestins”.. (Matei 2, 12)

*

 „DUMNEZEU ESTE LUMINĂ ȘI IUBIRE”. (Prof.Dumitru Stăniloae).”DOMNUL SE CUNOAȘTE JUDECĂȚI FĂCÂND”. (Psalmii). „MUSTRA-TE-VOI ȘI VOI PUNE ÎNAINTEA FEȚII TALE TOATE PĂCATELE TALE”. (Psalmii).

Dacă dorim să ne judecăm cu Dumnezeu, să ne punem contra lui Dumnezeu! Pentru că, indiferent că vrem noi să credem sau nu, Dumnezeu tot există. Că vrem noi să credem sau nu, El Dumnezeu încă judecă lumea. Chiar dacă vrem noi să credem sau nu tot Dumnezeu păzeşte încă acest pământ.

Dar în momentul în care vom mânia pe Dumnezeu, aşa cum nu ar trebui s-o facem, vom simți cu vârf și îndesat dreptatea Lui. Spune Psalmistul: „De faţa mâniei Lui munţii se vor topi ca ceara şi pădurile vor arde ca fânul!”( Psalmii).
Cine se mai crede român să meargă să voteze „Da,”Cine se mai crede creştin să pună votul pe „Da”, Cine se mai crede credincios şi vrednic de Sfânta Euharistie să voteze „Da!” Cine mai respectă România, istoria, stramoșii, eroii, voievozii și toată jertfa și credința lor să voteze ” DA”.

Ceilaţi cetățeni lipsiți de simțirea credinței în Dumnezeu, să facă cum i-o lumina mintea, voința și conștiința lor, căci Dumnezeu în ascuns vede, în ascuns ne şi plăteşte, zice Scriptura. „Tatălui tău Care este întru ascuns; şi care vede întru ascuns, îţi va răsplăti la arătare. (Matei 6, 6) Nu o să întrebe Dumnezeu cu ce partid ne-am afiliat, ce convingeri politice avem fiecare, Dumnezeu nu face târg cu omul nesincer sau păcătos. „Cuvintele Mele sunt cu foc lamurite..” (Ps. 117:33) „Cerul şi pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece.”(Luca 21:33) Iar cine vrea să se judece cu Dumnezeu puie-se contra lui Dumnezeu.

*

O pildă cu tâlc interesantă. Morala! Dacă esti obsedat sexual, în tot omul din preajma ta, vezi doar ceea ce este în tine!

*

„DOAMNE, DOAMNE, CAUTĂ DIN CER ȘI VEZI ȘI CERCETEAZĂ VIA ACEASTA PE CARE A SĂDIT-O DREAPTA TA ȘI O DESĂVÂRȘEȘTE PE EA”!(Psalmii).
Să nu uităm cum sună una din rugăciunile ecteniei din SFÂNTA LITURGHIE: „Încă ne rugăm, pentru eroii, martirii și toți ostașii căzuți pe toate câmpurile de luptă, pentru apărarea și întregirea țării, pentru demnitatea națională și apărarea credinței noastre Ortodoxe- strămoșesti..”
Să nu așteptăm să vină Dumnezeu din cer să ne facă ordine în morala sociala sau sufletească aici pe pământ că atunci s -ar putea să nu prea facem față ordinii divine prin care ne va corecta Dumnezeu.
Spune Sfânta Scriptură: „Vai de cel ce va cădea în judecata lui Dumnezeu cel Viu, când se va judeca cu el”.
CONSIDER UN SINGUR LUCRU CLAR ȘI ADEVĂRAT ÎNAINTEA DOMNULUI HRISTOS: Cine se simte ortodox, botezat, împărtășit, credincios convins și practicant, rugător, ucenic al lui Hristos, român familist, fiu al unui tată și a unei mame convinse de menirea ei, nu va avea nevoie de lămuriri nesfârșite, inepuizabile.
CINE ARE CONȘTIINȚĂ TREAZĂ ȘI DUH CREȘTIN LUCRĂTOR POATE VOTA „-DA- ” LA REFERENDUMUL PENTRU FAMILIA BIBLICĂ, BIOLOGICĂ ȘI UNIVERSALĂ ” BARBAT ȘI FEMEIE”. AMIN.

Cuvânt de învăţătură la Taina Sfântului Maslu
Mănăstirea Vlădiceni, Iaşi – 03.10. 2018