Intrarea în biserică a Maicii Domnului – Zorica Lațcu

Așa Te vede duhul meu, Stăpână: Te duce Ana, Maica-Ta de mână. Cum urci cu pași mărunți pe sfânta scară, În ochi porți cerul nopților de vară Și părul Tău e caer de lumină. Smerit în rugă, trupul mic se-nclină Și fața de copil așteaptă harul. Ca să-Ți picteze slava, iconarul, Topit-a-n flăcări vechea lui …

Limbajul îngerilor, tăcerea..

  „Sprijiniţi în bâtele solide de stejar, cu sacul în spate, mergeam pe drumul ce ducea la Karies, printr-o pădurice deasă de castani aproape desfrunziţi, de fistic şi dafin cu frunza lată. Mirosea a tămâie, ori aşa mi se părea, parcă intraserăm într-o biserică imensă: marea, munţii, pădurile de castani şi cerul drept cupola, deasupra …

„Viaţa-i dincolo de mormânt, nu-i aici..”

Dacă aţi face şi voi câte un ceas de acesta, să-i aveţi în casă, să vă zică „groapă-groapă-groapă-groapă, groapă-groapă-groapă-groapă. ..”, nu v-ar mai trebui alt filosof. Că dacă n-am uita groapa, mare fericire ar fi. Nu ne-am teme de groapa. Deloc. Dacă ştim c-am pus în traistă ce ne trebuie, hai la groapă! Că viaţa-i …

O pildă despre rugăciunea uimitoare, când omul poate ieși din trup și merge la Dumnezeu!

Un călugar evlavios, care stătea seara după Slujba de Utrenie și citea psalmi, a găsit, într-o seară, în Psaltire scris: „O mie de ani înaintea ochilor Tăi sunt ca ziua de ieri, care a trecut şi ca straja nopţii.”(P.s 89:4) Și s-a întrebat în sinea lui: „Ce-o fi asta? Cum cântărește Dumnezeu anii ăștia?” Și …

Crăiasa din povești.. “Poesii de Mihail Eminescu”

  Neguri albe, strălucite Naşte luna argintie, Ea le scoate peste ape, Le întinde pe câmpie; S-adun flori în şezătoare De painjen tort să rumpă, Şi anină-n haina nopţii Boabe mari de piatră scumpă. Lângă lac, pe care norii Au urzit o umbră fină, Ruptă de mişcări de valuri Ca de bulgări de lumină, Dându-şi …

Nichifor Crainic-Crestinismul din poezia lui Eminescu

S-au studiat cu de-amănuntul izvoarele filosofice şi religioase, germane sau brahmanice, din care Eminescu şi-a tras seva amară a unor versuri caracteristice pentru atitudinea lui faţă de lume şi viaţă. Din punctul nostru de vedere, care e desprinderea cât de cât a feţei spirituale din personalitatea marelui poet, aceste izvoare interesează mai puţin. Originale sau …